Het begint met een gevoel en verlangen, ik wil graag een hond die een vriend van mij wordt,
een maatje.

Maar ja, hoe werkt dat?

Zo begint het zoeken naar een basis om toe te kunnen werken naar een lieve, evenwichtige, vriendelijke en gehoorzame hond.

Waar hondenschool Dog 2 Balance voor staat is je te helpen om je hond te begrijpen, te accepteren en samen met je hond te kunnen genieten van elkaars gezelschap. Dit is een proces dat je niet kunt afdwingen maar een proces dat tijd, begrip, geduld en inzicht van de hond en de baas vraagt. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de gehoorzaamheids-oefeningen die in het dagelijks leven nodig kunnen zijn, zoals: aandachts-oefeningen, zit, af, blijf, komen bij de baas en netjes aan de riem lopen.

Dit alles wordt aangeleerd door middel van een positieve trainingsmethode. Dit houdt in dat je je richt op het belonen van positief gedrag en positieve eigenschappen van je hond en
dat je voor het negatieve gedrag positief gedrag gaat aanleren.

Door op deze manier te werken krijg je een open en makkelijk lerende hond, die er ook plezier in heeft om te leren.

Als er nieuwe oefeningen in een les zijn behandeld krijgt je deze op papier of digitaal mee naar huis. Als geheugensteuntje en zodat ook andere familieleden weten hoe een oefening opgebouwd wordt en hoe ze het beste kunnen oefenen met de hond. Op deze manier wordt ook voorkomen dat de aangeleerde stappen vergeten worden.

Iedere hond en ieder baasje volgt de lessen in zijn eigen tempo. Als je te snel gaat kan er stress opgebouwd worden en dat kan weer tot blokkeringen in het leerproces leiden of zelfs leiden tot een averechts resultaat. Daarom vind ik het belangrijk dat er op een rustige, vriendelijke en begripvolle manier naar een sterke vertrouwensband tussen baas en hond en hond en baas wordt gewerkt.

Samen met en door mijn hond Boris heb ik dit proces, van rustig werken en elkaar leren vertrouwen, heel bewust ervaren. Boris is een lieve hond, maar was zeker niet probleemloos. Wij hebben van elkaar geleerd en hebben elkaar leren accepteren. We genieten nu van elkaars gezelschap en vertrouwen, samen zijn we dikke maatjes.

Lieske daar en tegen leert mij weer hele andere dingen. Van haar leer ik om objectief te oordelen en bewust te luisteren naar mijn gevoel. Ik kreeg wel eens het advies om haar te corrigeren als ze auto’s of fietsers bij elkaar wilde drijven. Maar zij is dan wel temperamentvol maar heel zachtaardig. Dit leek mij voor haar niet de juiste aanpak. Dus heb ik naar mijn kennis en gevoel geluisterd en ben op een positieve manier aan het werk met haar gegaan. We zijn er nog niet, maar ik heb tijd en we gaan vooruit zonder ons vertrouwen onderling te beschamen.